Zelfwoonplicht
Gemeentes leggen kopers van woningen op deze zelf te gaan bewonen. Dit wordt nu toegepast voor kopers van nieuwbouwwoningen, voor bestaande woningen is dit niet aan de orde.
Doel
Het idee is dat beleggers hogere huren vragen voor hun panden en dat beleggers door de maatregelen minder woningen kunnen kopen, zodat deze beschikbaar blijven voor starters.

Invoering
De zelfbewoningsplichtof zelfwoonplicht is nu binnen twintig gemeenten ingevoerd, volgens een onderzoek van FD. Niet alleen Amsterdam en Utrecht, ook bestuurders in Bernheze, Nieuwkoop en Bergeijk legden onlangs zelfwoonplicht bij nieuwbouw.
Speculatie tegen gaan
Gemeentes willen met de maatregelen speculatie tegen gaan. Vastgoed Belang antwoordde deze week aan het FD dat de maatregelen geen oplossing zijn voor het woningtekort. “Het heeft een hoog symbolisch gehalte”, zegt algemeen directeur Laurens van der Noort.
Plafond
Gemeentes hanteren ook grenzen. Zo betreft het in de meeste gevallen nieuwe woningen met een koopprijs tot 200.000 of 250.000 euro.
De maatregel geldt voor huizen die nog gebouwd moeten worden, zowel voor nieuwbouw als voor transformatie van bijvoorbeeld kantoren naar woningen. De zelfwoonplicht kan worden opgenomen in de erfpachtvoorwaarden en gaat dan ook gelden voor de volgende koper.
Uitzonderingen
Er zijn een paar uitzonderingen. Kopers mogen hun huis wel verhuren aan naaste familieleden en bij een verblijf in het buitenland. Ook mag een huis worden aangeboden als sociale of middeldure huurwoning (tot 1027 euro per maand).
Trackbacks & Pingbacks
[…] van een zelfbewoningsplicht, maar enkele steden willen de regeling invoeren (zie ons eerdere BLOG over dit onderwerp). Dit betekent dat beleggers die woningen niet langer aan kunnen […]
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!